PREMI 2010 AL MÈRIT CULTURAL 9 d'OCTUBRE VILA DE CALP - DECLARAT BÉ d'INTERÈS CULTURAL (BIC)

11 jul 2011

Comencen les pràctiques de planimetria i topografia arqueològica en Ifac 2011

Al costat de les xerrades de formació que els voluntaris aniran rebent al llarg d'aquesta VII Campanya, aquest any hem introduït com un dels elements forts les pràctiques de planimetria i topografia arqueològica que en els pròxims dissabtes successius i al llarg del mes d'agost s'aniran produint en Ifac 2011.
Aquest any, hem dividit l'equip en tres grups: Planimetries, Seccions i Topografia, perquè així puguin entendre el necessari de la documentació gràfica arqueològica i la seva màxima exactitud i disciplina en la seva execució. Per això, la pràctica i el repte d'emprendre situacions complexes és el que els ajudarà a comprendre millor el necessari de disposar d'una bona planimetria i topografia del jaciment. Per exemple, el repte de l'equip de topografia era determinar la diferència de cota entre el nivell on ens trobem treballant i la cota de la torre situada en l'actual Mirador Cavanilles a uns quants metres d'altura sobre la cota actual del jaciment.

Per a això, havien de traslladar i desplaçar l'estació base fins arribar a la cota de la torre en un gest repetitiu que perseguia memoritzar moviments i costums tècniques per al futur. Tot importa, des plantar el nivell, equilibrar-lo, fins a la posició de la mira en la presa. Importa la plomada, la seva verticalitat, la presa de la mesura que ens dóna la posició d'una pedra dins d'una estructura, o la correcta disposició de les cintes mètrica a l'hora de triangular un objecte dins d'una àrea excavada.
Actualment, a més, hi ha molts altres mitjans tecnològics on moltes de les coses que els voluntaris van a exercitar surten soles. Però l'important és aprendre les bases, la forma de fer-ho a mà, a l'antiga, comprendre com i perquè s'ha de fer per després poder fer-ho amb els mecanismes més actuals. Per això, després de dinar els esforços estaven dirigits a mostrar-los com s'acaba digitalitzant aquest treball de camp i amb quines eines podem fer-ho. Les pràctiques s'han de seguir fent la major part dels dissabtes, bé en horari complet, bé només dues hores per la coexistència d'una xerrada.

No hay comentarios:

Publicar un comentario